Overzicht van de belangrijkste aanleverspecificaties
In de meeste gevallen wordt je bestand niet handmatig gecontroleerd door een DTP-specialist, maar automatisch gecontroleerd en klaargemaakt voor de printer. Daarom is het belangrijk dat je bestanden aan bepaalde eisen voldoen, zodat we je product nauwkeurig kunnen printen en afwerken.
Bekijk de specificaties voor je product
De vereisten variëren per product, hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties.
Werktekening
Als er een werktekening (template) beschikbaar is voor het product dat je wilt bestellen, dan moet deze gebruikt worden. Volg de instructies in de werktekening en pas de maat van het document niet aan. Je kunt de werktekening vinden onder het kopje ‘Downloads’ op de productpagina.
Overprint/overdruk
Maak geen gebruik van overprint in je teksten, logo’s enz in je PDF bestand want dan worden deze niet geprint! Check je elementen in je ontwerp goed door deze in Illustrator te selecteren en je kan bij Venster>Kenmerken zien of de overdruk aan of uit staat. Zorg dat de vinkjes niet geselecteerd zijn. Als je bij Weergave>Voorvertoning overdruk selecteert dan zal hij je document weergeven en kan je checken of al je elementen zichtbaar zijn.
Gekoppelde foto’s of logo’s in bestanden
Maak geen gebruik van gekoppelde bestanden maar zet deze daadwerkelijk in het bestand. Just copy-paste. Op die manier zit je foto of logo echt in het bestand en loop je niet de kans dat deze niet wordt geprint/gedrukt als de koppeling niet goed staat.
Overzichtelijke bestandsnamen
Gebruik korte, makkelijke bestandsnamen. Vermeld daarin bijvoorbeeld de afmeting, aantal, voor- of achterkant. Gebruik geen vreemde tekens of een punt(.) en slash(/). Upload nooit bestanden in 1 order die dezelfde bestandsnaam hebben maar wel een verschillend ontwerp bevatten want dan zal de een de andere overschrijven en wordt er maar 1 ontwerp geprint.
Afloop
Voeg een extra marge (afloop, bleed) toe aan je ontwerp om ongewenste witte randen te voorkomen. Dit is voor 95% voor de producten 1cm per kant extra. Gebruik geen paskruizen of snijtekens in je bestand.
Optimale resolutie
Zorg voor de juiste resolutie om een mooie print te ontvangen. Maar zet deze ook niet te hoog omdat het bestand anders te groot wordt in MB’s en dan zal deze niet verwerkt kunnen worden in de RIP software.
Meerdere ontwerpen
Je kunt zonder extra kosten zoveel ontwerpen aanleveren als je wilt. De enige uitzondering zijn de producten uit ons label- en drukwerkassortiment, waar dit niet mogelijk is.
> Meer uitleg over meerdere ontwerpen
Snijlijn (contour) aangeven
Als je een eigen vorm (contour) wilt laten uitsnijden, dan moet je deze zelf in je bestand plaatsen. Voor een rechthoekige of vierkante vorm is dit niet nodig.
>Meer uitleg over een snijlijn
Dubbelzijdige print
Bij een dubbelzijdige print is het belangrijk om zowel de voorzijde als de achterzijde van je ontwerp aan te leveren. Zorg ervoor dat je het bestand op de juiste manier aanlevert.
>Meer uitleg over een dubbelzijdige print
Witte inkt
Als je kiest voor een print met witte inkt en zelf wilt bepalen waar deze wordt geplaatst, moet je dit handmatig aangeven in je bestand.
Aangeven van boorgaten
Bij contour gesneden plaatmateriaal of wanneer je zelf de posities van de boorgaten wilt bepalen, moet je de boorgaten handmatig aan je ontwerp toevoegen. Als je een vierkant of rechthoekig paneel bestelt en boorgaten in elke hoek of alleen de bovenste hoeken wilt, worden deze automatisch aan je bestand toegevoegd.
Aangeven van ringen
Bij contour gesneden doeken of als je zelf de positie van de ringen wilt bepalen, moet je de ringposities handmatig in je bestand toevoegen door middel een ringstip. In alle andere gevallen worden de ringstippen automatisch aan je bestand toegevoegd.
Rillen
Indien je kiest voor plaatmateriaal dat gerild kan worden, moet je de rillijn(en) zelf in je bestand plaatsen.
Lettertypes insluiten
Als je tekst in je ontwerp gebruikt, is het verstandig om de lettertypes in te sluiten of om te zetten naar letteromtrekken.
>Meer uitleg over lettertypes insluiten
Bestandstype
Veel gebruikte formaat is PDF. Hoewel een JPG & PNG-bestand ook is toegestaan, kan dit problemen veroorzaken als je een kleurprofiel hebt ingesteld, omdat dit niet kan worden gelezen. Kies daarom het juiste kleurprofiel CMYK.
> Meer uitleg over bestandstypes
Geen snijtekens of drukkersmarkeringen
Lever je bestand altijd aan zonder snijtekens of andere drukkersmarkeringen. Als je deze wel toevoegt, zullen deze ook worden geprint. De enige uitzondering hierop is het product Planovel, waar je binnen het printformaat alles kunt toevoegen.
Optimale kleuren
Het is aan te raden om onze richtlijnen te volgen om ervoor te zorgen dat de kleuren in je print zo nauwkeurig mogelijk overeenkomen met de kleuren in je ontwerp. Hoewel dit niet verplicht is, is het belangrijk om te weten dat als je de richtlijnen niet volgt, de kans op kleurverschillen groter wordt.
Diepzwart versus gewoon zwart
Om een mooie dekkende zwart te laten printen raden wij aan om deze op te maken uit 4 kleuren (CMYK) en niet alleen zwart (K). Wij gebruiken zelf altijd CMY-40 en K-100.
Minimale lettergrootte
Om ervoor te zorgen dat de tekst in je print leesbaar is, raden we aan een minimale lettergrootte te gebruiken. Deze minimale lettergrootte varieert per materiaal, je vindt deze informatie na het samenstellen van je product onder de kop ‘specificaties’.
Minimale lijndikte
Om te voorkomen dat lijnen in je ontwerp niet zichtbaar zijn of dichtlopen (diapositief), raden we aan een minimale lijndikte te hanteren. De aanbevolen lijndikte verschilt per materiaal, je vindt deze informatie na het samenstellen van je product onder de kop ‘specificaties’.
Opdelen in losse delen
Als de afmetingen van je product groter zijn dan het gekozen materiaal, wordt je ontwerp automatisch in losse delen opgedeeld. In het geval van doek- of bannermateriaal worden deze delen weer aan elkaar gezet in onze zeilmakerij. De gewenste opdeling kun je kiezen in onze uploader, dus je hoeft je ontwerp niet zelf op te delen en in losse bestanden aan te leveren.
Grootformaat bestand op schaal
In de meeste professionele ontwerpprogramma’s is het niet mogelijk om een zeer groot formaat op te maken, zoals bijvoorbeeld 600 x 600 cm (6 x 6 meter). Je kunt een ontwerp op een kleiner formaat (op schaal) opmaken en dit in onze uploader naar het uiteindelijke formaat vergroten. Maak pdf bestanden met een zijde langer dan 500cm in verhouding op want anders wordt je ontwerp afgekapt omdat PDF bestanden maximaal 500cm mogen zijn.
>Meer uitleg over opmaken op schaal
Waar moet ik nog meer rekening mee houden?
- Je bestand mag niet groter zijn dan 900 MB.
- Bij het bestellen van plexiglas met een print op de achterzijde, zorg ervoor dat je bestand gespiegeld is of spiegel het in de uploader.
- Als je de folie aan de binnenzijde van een raam wilt plakken met de print naar buiten, zorg ervoor dat je bestand gespiegeld is of spiegel het in onze uploader.
- Lever je brochure aan als losse pagina’s in plaats van spreads. Je bestand begint met de voorkant van de brochure en eindigt met de achterkant.