Aanleverspecificaties

Controleer voordat je een bestelling gaat plaatsen of je bestand wel is opgemaakt volgens onze specificaties zodat het eindresultaat wordt wat je voor ogen hebt!


Aanpassingen die gemaakt zijn aan het bestand, in het programma ACROBAT worden alleen voor het 'zicht' doorgevoerd in acrobat zelf.  Het bestand zal na opslaan niet
gewijzigd zijn en de originele formaten enz worden behouden.  Maak in dit programma dus geen wijzigingen aan het bestand.  Dit kan alleen gedaan worden in de aanbevolen opmaakprogramma's zoals Illustrator.

 

Kleurinstellingen
Voor Adobe programma’s raden we de voorinstelling ‘Europa, algemeen gebruik 3’ aan.
Kleurprofiel CMYK: Coated FOGRA39 (ISO 12647-2:2004)
Kleurprofiel RGB: sRGB (IEC 61966-2.1)

PANTONE Matching System (PMS) is een kleurensysteem/kleurenboek met coderingen. Het is de standaard voor drukwerk en sign. PANTONE Matching System omvat afspraken tussen alle partijen in een ontwerp- en productieproces met betrekking tot het reproduceren van kleuren. ‘Matching’ duidt bij digitaal full color print vooral op de doelstelling een kleur zo goed mogelijk te benaderen. PMS-kleuren niet omzetten naar CMYK!
We gebruiken de informatie van steunkleuren (Spot colors) als referentie. Onze RIP-software bevat een bibliotheek met informatie zoals LAB-waarden om PMS-kleuren zo goed mogelijk te benaderen. Aan de hand van de LAB-waarde en de eigenschappen per machine en materiaal (outputprofiel), wordt de meest effectieve CMYK-waarde gegenereerd.
Gebruik PANTONE Solid Coated (C). Bij Uncoated kleuren (U), wordt de matte uitstraling gesimuleerd en komen kleuren er dus minder verzadigd uit. In Adobe Photoshop is het invoeren van een PMS-kleur mogelijk d.m.v. een
steunkleurkanaal (Spot Channel).

Let op:
- PMS omgezet naar CMYK ziet er op het scherm hetzelfde uit, maar kan wel in  een andere  kleuruitvoer resulteren. 
- Er is kleurverschil mogelijk als er in een ontwerp een combinatie van vector (PMS) en  afbeeldingen (CMYK) toegepast is.
- De kleuruitvoer van een PMS-kleur is bij benadering.
- Bepaalde PMS-kleuren vallen buiten het kleurbereik van digitaal full color print  in CMYK.
- Bestanden in RGB worden omgezet naar CMYK, dit kan in een andere kleuruitvoer resulteren.

Om een voorstelling te krijgen van de uitvoer van de gewenste PMS-kleur, raden wij aan een proefdruk te bestellen.  Geef bij de bestelling altijd aan dat er PMS kleuren gebruikt zijn in het bestand en dat deze benadert moeten worden.

kleurbereik2.png
kleuren2.png


 

Lettertypen en lettercontouren
Zet altijd alle tekst om naar lettercontouren / letteromtrekken / krommen. Zo worden teksten vastgelegd en veiliggesteld en kunnen we de bestanden eventueel openen om te controleren en/of bewerken. Zorg er in ieder geval voor dat lettertypen ingesloten worden in de PDF.
lettercontouren3.png


 

Resolutie
De minimale en maximale resolutie van jouw bestanden voor het beste eindresultaat, hangt af van de toepassing en de zichtafstand. In het algemeen varieert de resolutie tussen de 30 tot 150 dpi.

Maximaal 150 dpi: scherpe print en ook van dichtbij goed lees- en zichtbaar. Prima resolutie voor bijvoorbeeld posters, kleine spandoeken, vlaggen, stickers, klein plaatmateriaal.

Rond de 100 dpi: prints die op een zichtafstand van enkele meters leesbaar moeten zijn. Deze resolutie gebruik je bij spandoeken of wandpanelen.

Tussen de 30 - 70 dpi: de resolutie voor extreem grote printafmetingen, zoals XL spandoeken of billboards. Met deze relatief lage resolutie houd je de bestanden bewerkbaar en voldoe je aan onze maximale bestandsgrootte. 

DPI zijn ‘dots per inch’. Met DPI geef je het aantal pixels per inch (ter vergelijking: 1cm = 2,54cm) aan.  Hoe hoger de DPI, hoe hoger de resolutie en hoe scherper én duidelijker jouw afbeelding of ontwerp.  Maar zet de DPI's nooit hoger dan 150dpi, gebeurd dit wel dan zal het bestand onnodig groot worden!

resolutie2.png


 

Zwart
Voor een mooie dekkende zwart adviseren wij de kleurinstelling CMY 40% en K 100%.
Wordt het zwart opgebouwd in de kleurinstelling CMY 0% en K 100% dan zal dit niet een dekkend zwart worden maar meer naar antraciet neigen.
zwart.png


 

Bestandstype
Graag zien wij PDF of JPG/PNG bestanden.
Andere bestandstypes worden door de RIP niet geaccepteerd en kunnen daarom niet geprint worden. Denk bijv aan Word, Publisher, Powerpoint, PSD, Indesign, EPS, AI. Deze bestanden moeten allemaal omgezet worden in PDF of JPG.  Zorg ervoor dat de PDF geflattend is zodat er geen onverwachte resultaten uit de printer rollen. Tevens verklein je hiermee de bestandsgrootte.

- Het veiligste is een JPG/PNG, op waar formaat opgemaakt op de juiste DPI's, in CMYK
- PDF geflattend, op waar formaat opgemaakt op de juiste DPI's, in CMYK,
fonts in lettercontouren, gebruik geen geplaatste/gekoppelde bestanden,
geen overprint, opslaan als Acrobat 6 (PDF 1.5)

Besteld u een sticker, plaatmateriaal of iets anders in contouren? Dan moeten wij een PDF bestand ontvangen waarin wij de snijlijn kunnen selecteren. Zie hiervoor Contour snijden

Maak de bestanden op waar formaat op zodat jezelf ziet hoe het bestand eruit ziet qua scherpte.
Uiteraard mag het bestand in verhouding opgemaakt worden maar houd rekening met het volgende;
- Teksten en logo's worden het best geprint als deze vector zijn en deze kunnen oneindig vergroot worden zonder kwaliteitsverlies.
- Plaatjes die uit pixels bestaan kunnen niet oneindig vergroot worden, zorg daarom dat je van te voren weet waar het ontwerp voor dient en kies de juiste DPI's en grootte voor in het ontwerp. Zie het kopje resolutie voor meer info over DPI's en scherpte.
- Vergeet de overlap niet!

bestandstype.png


 

Ringen
Ringen die in bijv spandoeken zitten worden 1,5cm van de rand af geplaatst.
De ring zelf is 2cm in diameter.
Hou 6cm van de kant vrij om geen ringen door logo's en/of tekst te krijgen.
ringen.png


 

Open zoom/tunnel
Als je spandoeken of textiel besteld dan kan je kiezen voor ringen maar ook voor
een tunnelzoom.  Hiervoor hebben wij geen extra overlap nodig.  Stel je besteld een doek van
150cm breed en 300cm hoog, dan hebben wij het bestand nodig op: 152x302cm.
Plak er geen extra witruimte of design boven en onder bij. Dit is niet nodig.

Het enigste waar je wel op moet letten is de stiknaad of lasnaad.
Stel je besteld het doek met een tunnelzoom van 5cm diameter dan zal er ongeveer 6cm vanaf
de bovenkant een stiksel/lasnaas lopen. Daarom is het belangrijk dat je daar geen belangrijke
tekst of logo's plaatst!

Je kan aan ons de diameter opgeven van de open zoom/tunnel of je kan aan ons de platte cm's opgeven. Stel je wilt er een buis met 3cm diameter door heen schuiven, bestel dan een open zoom/tunnel van 6cm. 

Je kan ook de platte zoom berekenen, dit doe je als volgt:
- Meet de diameter van de buis Bereken dan: diameter x 3,14
- Neem de uitkomst + 2 cm (Uitkomst naar boven afronden.)
- Tenslotte: deze uitkomst delen door 2
Dit is het aantal cm's die de platte zoom moet zijn.

Standaard zullen wij doeken afleveren met een open zoom/tunnel van 5cm diameter,
oftewel een platte zoom van 9cm.

We adviseren om naast de (platte) tunnelmaat minimaal 2 cm vanaf de tunnel geen beeld en tekst te plaatsen. Zo voorkom je dat een deel van je ontwerp spiegelt in je tunnel. Als je bijvoorbeeld een tunnelmaat hebt van 7 cm, dan dien je met deze tunnelmaat 10 cm van de rand te staan (1cm afloop plus 7cm tunnelmaat plus 2cm veilige marge).

openzoom.png



 

Opmaak afmeting en overlap
Gebruik nooit paskruizen, snijtekens of andere tekens. Indien dit wel gebruikt wordt en wij zien dit niet dan kan dit worden meegeprint!
 
Posters, spandoeken, beurszeil, bouwhekdoeken, dranghekdoeken, alle stickersoorten, gevelvlaggen, baniervlaggen, forex, dibond, trespa, foto op hout - 1cm aan elke kant
(bijvoorbeeld: besteld formaat 70x100cm, bestand aanleveren op 72x102 cm)
 
Kioskvlaggen, beachvlaggen, makelaarsborden moeten opgemaakt worden in de stramienen die op die desbetreffende pagina's vindbaar zijn.
 
Drukwerk, zoals bijvoorbeeld flyers hebben een overlap nodig van 3mm per kant dus in totaal moet het bestand 6mm groter
worden aangeleverd. 
overlap.png



 

Lagen in de PDF
Uit de opbouw in lagen kan onze RIP geen informatie halen m.b.t. printlagen.
Werken met lagen is handig tijdens de opmaak, maar vormt risico’s in de RIP en maakt bestanden onnodig groot. Vlak bestanden daarom af en verwijder onzichtbare/verborgen lagen.
Laagopbouw wordt tijdens onze geautomatiseerde voorbereiding afgevlakt.
Bij onzichtbare/verborgen lagen vanuit Illustrator, bestaat het risico dat deze toch geprint worden.
lagen5.png



 

Overdruk (Overprint)
Zet overdruk/overprint altijd uit. Wanneer dit aangevinkt staat wordt dit niet geprint!
In Adobe Illustrator is het effect te controleren in weergave 'Voorvertoning overdruk'.
Let op: De uitwerking van transparantie en overdruk wat te zien is in het uitvoervoorbeeld, wordt ook zo uitgevoerd in de print.  Voogd Promotions kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor verkeerde printresultaten als het bestand overprint of spotkleuren bevat.
overprint2.png




Witprint in het bestand aangeven
Dit is alleen mogelijk met vectorbestanden, om bijvoorbeeld een witte laag inkt achter een tekst of logo te printen en daarover het item met full color zodat de kleurkracht beter wordt op transparante stickers.
Selecteer de tekst/logo's in vectoren, dupliceer deze en zet deze exact achter daar waar de witte inkt moet komen.  Geef dit een willekeurige kleur en maak hier van een steunkleur met de naam White.
(zie hieronder het stappenplan om een steunkleur aan te maken)  De laag White staat nu onder de fullcolor laag, geef de laag full color, dus de bovenste laag -> vulling overdrukken zodat de printers
beide lagen gezien worden door de printer.
Is het een complexe full color laag?  Zet dan de Wite laag bovenop en geeft deze het kenmerk -> vulling overdrukken


 

Contour snijden/fresen, een snij- / freeslijn aanmaken
Alle bestanden die niet in een rechthoek worden gesneden worden in contour gesneden.
Hierbij geeft het de snijlijn aan waar én hoe exact wij jouw ontwerp gaan snijden of frezen. 

Stap 1.
Maak eerst een lijn aan op je illustratiegebied in de door jou gewenste vorm.
Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is en geef deze een willekeurige kleur.
Zorg er ook voor dat de lijn in je ontwerp valt, 1cm rondom overlap, en niet exact op de
rand van je ontwerp omdat je dan kans hebt op witrandjes. 

Stap 2. 
Klik dan op het menu rechtsbovenin je Kleur/Color venster. Als dit venster niet is weergegeven, activeer je deze in Venster/Window > Kleur/Color.  Kies voor Nieuwe staal maken/Create new swatch

Stap 3.
Er verschijnt een pop-up venster met de titel Nieuwe staal/New swatchin beeld.
Deze geef je de naam Cutcontour, bij type kies je voor Steunkleur/Spot Color.  
De kleur kies je zelf (hier wordt meestal 100% Magenta voor gebruikt). Klik dan op OK.

Stap 4.
Het bestand mag geen geplaatste/gekoppelde bestanden bevatten.
Sla hierna het bestand op als PDF.

Nog een paar belangrijke tips:
- Omdat het Cutcontour is aangegeven met een steunkleur wordt de snijlijn niet meegeprint.
- Wanneer je meerdere contouren in je bestand hebt, zorg er dan voor dat de tussenruimte
 minimaal 1 cm is. Dit in verband met de breedte van de frees.
- Plaats geen Cutcontour buiten het tekengebied. Ook als er oorspronkelijk gebruik is gemaakt van meerdere tekengebieden. Verwijder de Cutcontour(en) van deze gebieden. 

cutcontour.png

geplaatstebestanden.png
- Zorg dat de lijn gecentreerd is op de lijn zelf. 
Dus niet uitgelijnd aan de binnen- of buitenkant.
lijnuitlijnen2.png




Dubbelzijdig in contoursnijden
Bij een dubbelzijdige bedrukking komt de achterzijde nooit exact op de voorzijde.  Hier zit meestal een verschuiving in van zeker enkele milimeters.  Door de verschuiving raden wij altijd een veilige marge aan, zodat
een verschuiving minder opvalt.  Denk hierbij aan een dikkere rand in de kleur van het bestand die tegen de rand zit.  Zorg ervoor dat zowel de voorkant als achterkant exact gecentreerd in het midden van
het document zit.  Een verschuiving van 1mm naar links, betekent een verschuiving van 2mm naar rechts aan de andere kant.


 

Boorgaten, aangeven in het bestand
Als u boorgaten in een plaatmateriaal wenst dan kunt u bij de bestelling doorgeven hoe groot de diameter van het boorgat moet zijn, hoeveel boorgaten er gemaakt moeten worden en op welke afstand van de rand deze geboord moeten worden. Hou rekening met het volgende;

- Minimale diameter van het boorgat is 5mm, de maximale diameter is 25mm.

- De hartmaat is de afstand van de rand van het materiaal tot het centrale punt van het boorgat.
 Wilt u bijvoorbeeld  een hartmaat van 20mm dan staat het middelste punt van je boorgat
 precies 2 cm uit de kant.
- Maximale hartmaat afstand is 100mm (10cm)

Belangrijk! Wordt de diameter en hartmaat niet aangegeven in de bestelling dan houden wij de standaard aan van; boorgat 5mm (0,5cm) diameter en een hartmaat van 25mm (2,5cm van de kant)

Voor het maken van 4 boorgaten (in elke hoek 1) of 2 boorgaten (in de bovenste hoeken 1)
hoeft er geen bestand gemaakt te worden met boorgaten erin. Wanneer er minder of meer boorgaten gemaakt moeten worden dan moet er wel een bestand aangemaakt worden.
Maak in dat geval een rond vector contour aan met als lijnkleur 'Cutcontour'
(net als een snij/freeslijn, zie hierboven).  Let op: Geef het boorgat géén vulkleur mee.

boorgaten.png


 

45375_adbottom_nl.png

Onze klanten
  • subway-logo
  • avrotros-logo
  • center-parcs-logo
  • dominos-logo
  • eye-logo
  • vvd-logo
  • praxis-logo
  • re-max-logo
  • royal-boskalis-logo
  • rugr-logo
Bekijk wat we voor uw bedrijf kunnen doen
Open Aanmelden nieuwsbrief
Open Offerte aanvraag